Algemene informatie speksteen

SpeksteenSpeksteen, steatiet of wel zeepsteen genoemd, is de zachtste steensoort op aarde en daardoor zeer geschikt voor kunstzinnige en creatieve bewerking.
Speksteen is een mono-mineraalgesteente dat uit talkkristallen is opgebouwd en vettig aanvoelt. Er zijn vele kleuren in deze steensoort te verkrijgen. Maar ook de tekeningen en structuren met daarin opgesloten mineralen, oxyde verbindingen en metalen,  zorgen voor een oneindige variatie aan verschijningsvormen.

Soortelijk gewicht: 2980 kg/m3
Drukvastheid: 25 MN /m2
Buigvastheid in de looprichting: 16,8 MN /m2
haaks op de looprichting: 15,7 MN /m2
Hardheid: 2-3 Mohs

Oorsprong en toepassing
Speksteen wordt o.a. gevonden in China, Thailand, Australie, Brazilie, India, en Scandinavie. Het speksteen uit noordelijk Europa is tamelijk hard en wordt gebruikt voor vloeren, kachels en gebruiksvoorwerpen. Het Aziatische speksteen wordt o.a. ook vermalen en met toevoeging van keramische stoffen wordt er isolatiemateriaal van gemaakt, of men voegt er medicinale hulpmiddelen aan toe om er geneesmiddelen van te maken.
Glazenmakers schrijven met speksteen op glas, kleermakers op laken of kledingstukken en men maakt veel snuisterijen uit speksteen.
Daarnaast is het Aziatische speksteen ideaal materiaal om ‘beeldhouwen’ voor iedereen toegankelijk te maken.
Het vertoont gelijkenis met marmer en is in bewerkte vorm zeer decoratief.
Werken in steen bestaat uit een combinatie van techniek en inspiratie, van vormgeven en ruimtelijk kunnen (leren) denken.

Bewerken
Je hoeft geen volleerd kunstenaar te zijn om een mooi en boeiend beeld te kunnen maken. Soms zitten er kristallen in die zeer hard kunnen zijn en lastiger te bewerken
Bepaalde soorten kunnen zeer schilferig zijn, gelaagd en veel breukvlakken hebben. Men dient dan meer ervaring te hebben om een dergelijke steen te kunnen bewerken.
Speksteen kan goed worden geraspt, gezaagd en gesneden. Men kan het ook goed schuren en polijsten.

Verschijning
Speksteen kan diverse structuren hebben. De kleur wordt er aan gegeven door de opgesloten mineralen, oxideverbindingen en metalen.
Er zijn vele kleuren: roze, groen, rood, bruin, bruin/blauw, geel/groen, geel/wit, zwart, grijs, groen/grijs, en wit. Combinaties van kleuren met oneindig veel variaties.
Het is verkrijgbaar in alle maten en vormen.

 

Links